Προπονητές ακαδημιών… είναι δυνατή η συνεργασία με τους γονείς;
Οι γονείς είναι απαραίτητοι! Μερικές φορές είναι και χρήσιμοι… Βοηθούν στη μεταφορά των παιδιών και ενισχύουν οικονομικά τη πορεία τους. Ωστόσο, θα υπάρχουν περιστάσεις όπου η διαχείριση ενός ή πολλών γονέων θα είναι δύσκολη. Άλλοι επιθυμούν τα παιδιά τους να παίζουν περισσότερο, άλλοι ζητούν την κρίση μας ως προπονητές… Οι προπονητές μπορούν να περιορίσουν τις περιπτώσεις όπου πρέπει να συμφωνήσουν με έναν θυμωμένο ή στεναχωρημένο γονέα με τα ακόλουθα βήματα:
1. Σημαντική είναι η προ-αγωνιστική συνάντηση πριν την 1η προπόνηση, ώστε να παρουσιαστούν τα σχέδια και οι προσδοκίες για την αγωνιστική περίοδο. Σημαντικό είναι να ενθαρρύνονται οι γονείς να κάνουν πολλές ερωτήσεις σε αυτή τη συνάντηση και ακόμα πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουν τη δομή της προπόνησης.
2. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν πως οι προπονητές τους εκτιμούν για το ενδιαφέρον τους. Αυτό θα κάνει πιο εύκολη τη συνεργασία τους και θα δημιουργήσει ένα κλίμα φιλίας και αλληλοεκτίμησης.
3. Οι προπονητές πρέπει να ακούνε τις ανησυχίες και τα συναισθήματα των γονέων. Σε κάθε τι που εμπλέκονται τα παιδιά τους ανησυχούν και θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα.
4. Οι προπονητές πρέπει να γνωστοποιούν τους στόχους τους και με αυτούς να συμμορφώνονται όλα τα μέλη της ομάδας καθώς και οι γονείς. Κανείς προπονητής δε μπορεί να τους ευχαριστεί όλους!
5. Οι προπονητές πρέπει να απαιτούν από τους γονείς να μην ασκούν κριτική στα παιδιά τους, ούτε μπροστά σε άλλους παίκτες, ούτε μπροστά σε άλλους γονείς. Κανένας παίκτης δεν πρέπει να υποτιμάται ακόμα και από τους ίδιους του τους γονείς.
6. Οι προπονητές δεν πρέπει να μιλάνε ιδιαιτέρως για παίκτες με άλλους γονείς. Πρέπει να σέβονται τον κάθε παίχτη, ώστε να λαμβάνει αντίστοιχο σεβασμό και από τους παίκτες και από τους γονείς.
7. Οι προπονητές δεν πρέπει να κατηγορούν τους παίκτες για τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των γονέων τους.
8. Οι προπονητές πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι στο πλάνο που έχει οριστεί στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου.
9. Το πιο σημαντικό! Οι προπονητές πρέπει να ΔΙΚΑΙΟΙ! Αν αντιμετωπίζουν όλους τους παίκτες δίκαια και με ισότητα, είναι σίγουρο πως θα κερδίσουν το σεβασμό τους και των γονιών τους.
Όταν το ποδόσφαιρο συναντά τη πολιτική. Το πολιτικό παρασκήνιο του αγώνα Σερβία – Αλβανία.
UEFA: «το παιχνίδι του 9ου ομίλου για τα προκριματικά του EURO 2016, διακόπηκε μετά από 41 λεπτά και πέρασε στην αρμοδιότητα της Πειθαρχικής Επιτροπής Ελέγχου και Ηθικής της UEFA».
Γίνεται λόγος για μια «βαλκανική σκακιέρα» η κρίση της οποίας μεταφέρθηκε εντός του γηπέδου όπου η Σερβία φιλοξενούσε στα προκριματικά του EURO 2016 την ομάδα της Αλβανίας. Το πολιτικό υπόβαθρο της παρούσας διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών ξεκινά από την επιθυμία της Αλβανικής πλειοψηφίας στο Κόσσοβο για μεγαλύτερη αυτονομία από τη Σερβία. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα κράτος που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ, κίνηση που σαφώς υποδηλώνει πολλές σκοπιμότητες. Η «Μεγάλη Αλβανία» ή χρησιμοποιώντας τον διπλωματικό όρο «Φυσική Αλβανία», αποτελεί μια ιδέα που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στα βαλκάνια, ενώ η πλειοψηφία των Αλβανών σε πολλά κράτη της Βαλκανικής βλέπουν ευνοϊκά το ενδεχόμενο ενός κράτους που θα συγκεντρώσει όλους τους Αλβανούς. Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» αρχίζει να θορυβεί την Ευρώπη και να θέτει ευάλωτη τη σταθερότητα στη περιοχή ενώ οι ΗΠΑ, σκόπιμα, δεν παίρνουν θέση.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η UEFA είχε μεριμνήσει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα καθώς απαγορεύτηκε η είσοδος Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο της Παρτιζάν, στο αεροδρόμιο κρατήθηκαν 45 Αλβανοί και την ασφάλεια του αγώνα ανέλαβαν 3.500 αστυνομικοί. Ωστόσο το 41΄ έκανε την εμφάνισή του το τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».
Η συμπλοκή των παιχτών στο συμβάν είναι το αρνητικότερο πρότυπο που μπορεί να παρουσιάζει μια ποδοσφαιρική διοργάνωση η οποία υποστηρίζει το fair play. Η συμπλοκή ξέσπασε τη στιγμή που ο αμυντικός Σέρβος Μίτροβιτς με άλμα κατέβασε τη σημαία, με τους Αλβανούς διεθνείς να αντιδρούν έντονα.
Σε κάθε περίπτωση μολονότι η επιρροή του ποδοσφαίρου στη πολιτική μπορεί να είναι διασκεδαστική, η πολιτική δεν πρέπει να επηρεάζει το ποδόσφαιρο. Για αυτό το λόγο όπως δήλωσε και ο Γιόζεφ Μπλάτερ, πρόεδρος της FIFA «το ποδόσφαιρο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για πολιτικά μηνύματα. Καταδικάζουμε αυστηρά αυτό που έγινε στο Βελιγράδι εχθές το βράδυ», ενώ σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο πρόεδρος της UEFA.
Χόρτσας Άγγελος.
Διπλωματούχος Φυσιοθεραπευτής (BSc in Physiotherapy - University of Hertfordshire).
Διπλωματούχος Προπονητής Ακαδημιών Ποδοσφαίρου (Uefa C)
Προπονητής ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ (Κ12)
Υπεύθυνος Αποκατάστασης και Ενδυνάμωσης του PERFORMANCE PROS (Κέντρο Φυσικοθεραπείας, Αποκατάστασης, Ενδυνάμωσης, Performance training και Εξέλιξης Ικανοτήτων Αθλητών). https://www.facebook.com/performpros?ref=bookmarks
Συνδιοργανωτής των ποδοσφαιρικών επιμορφωτικών σεμιναρίων του Soccer Tactics.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974071323
Email: achortsas10@gmail.com