Αυτό είναι το 3-5-2

Ο Άγγελος Χόρτσας αναλύει στο blog του στο academania-sports το 3-5-2, σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια μεγάλες ομάδες στο χώρο του ποδοσφαίρου.


ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 3-5-2

Χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από Γιουβέντους, Φιορεντίνα, Εθνική Ιταλίας και στο πρόσφατο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, από την Εθνική Ολλανδίας. 



1)Πως λειτουργεί το αμυντικό σύστημα?

ΑΜΥΝΑ: Αμυντικά είναι σύστημα σταθερό, παρέχει ασφάλεια και το βασικό είναι πως οι δύο ακραίοι back-half μαρκάρουν ακατάπαυστα και ξεκινούν το πρεσάρισμα από ψηλά κλέβοντας πολλές μπάλες. Ο σχηματισμός προϋποθέτει τέσσερις παίκτες με τρεξίματα και πρέσινγκ (2 κεντρικά χαφ / 2 ακραία μπακ χαφ).

2)Τι γίνεται αν ο αντίπαλος περάσει τη πρώτη ζώνη άμυνας?

Δε συντρέχει κίνδυνος για τα μετόπισθεν διότι υπάρχουν οι 3 κεντρικοί αμυντικοί και το αμυντικό χαφ που τους βοηθάει. Αμυντική πληρότητα. Έτσι, με σοβαρούς αμυντικούς και ικανό τερματοφύλακα δημιουργείς συμπαγή άμυνα. Επομένως έχουμε μια εξαιρετική αμυντική λειτουργία. 



3) Είναι μόνο αμυντικογενές το σύστημα?

Ο αμυντικός του χαρακτήρας δεν αναιρεί την επιθετικότητά του. Η άμυνα των 3 επιτρέπει στον αμυντικό ο οποίος χειρίζεται καλύτερα την μπάλα να προωθεί το παιχνίδι από πίσω. Αυτό σημαίνει: α) γρηγορότερη ανάπτυξη, που είναι σημαντικό όταν αντιμετωπίζουμε πολυσύνθετες και πολυπρόσωπες άμυνες και β)μεταφορά του παιχνιδιού στο μισό του αντιπάλου. Όλα αυτά όμως ξεκινούν από τις κερδισμένες μπάλες λόγω του πρεσινγκ.

4)Πώς εμποδίζουμε την επίθεση του αντιπάλου και εκμεταλλευόμαστε γρήγορη αντεπίθεση μέσω της μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση (transition game)?

Η πολυπρόσωπη και διαρκής πίεση που ασκείται από τους κεντρικούς μέσους και από τα ακραία μπακ είναι ασφυκτική καταστρέφοντας το παιχνίδι του αντιπάλου με παράλληλη δημιουργία κενών χώρων. Μαζί με τα δύο φορ οι δύο ακραίοι μπακ χαφ και τα δύο κεντρικά χαφ πατούν περιοχή, δημιουργούν ευκαιρίες με πολλά πρόσωπα, κλείνουν τον αντίπαλο στη περιοχή του και στο τέλος σκοράρουν.



ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ:

1) Βαθιά πειθαρχημένη άμυνα.

2) 1 τερματοφύλακας, 3 αμυντικοί, 2 ακραίοι μπακ χαφ, 1 αμυντικό χαφ και 2 κεντρικά χαφ, 2 επιθετικοί, ένας παίχτης στόχος (target man) και ένας επιθετικός υποστηριχτής του target man (support man).

3) Δουλεύουν αμυντικά σαν ένα ανθρώπινο τείχος 5 ατόμων.



4) 3 παίκτες στο κέντρο παρακολουθούν και πρεσάρουν μαζί σαν ομάδα.




5) Και οι 2 γραμμές (αμυντική – κεντρική), δουλεύουν μαζί παίρνουν βάθος προς την άμυνα έτσι προκαλούν τον αντίπαλο να βγεί μπροστά, συγχρόνως οι 2 επιθετικοί είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τον κενό χώρο στην αντεπίθεση, όταν οι αμυνόμενοι κερδίσουν την μπάλα. 




6) Όταν ξεκινάει η αντεπίθεση τα ακραία μπακ βγαίνουν μπροστά και ψάχνουν τους δύο επιθετικούς που είναι ο στόχος. Ο ένας από τους δύο επιθετικούς είναι ο παίκτης στόχος που μπορεί να πάρει τη μπάλα γρήγορα μπροστά.

7) Στόχος να δημιουργήσουν κατάσταση 2 vs 1, εναντίων του αντίπαλου κεντρικού αμυντικού.

8) Το ακραίο μπακ κοιτάει να δώσει μεγάλη μπαλιά ώστε ο αντίπαλος αμυντικός να είναι υπό πίεση. Έτσι ο support man υποστηρίζει με ταχύτητα από πίσω τον target man.

9) Ο support man συνεχίζει να υποστηρίζει και παρακολουθεί τη φάση σε περίπτωση που ο target man δεν μπορεί να σκοράρει.

10) Επίσης, ο support man μπορεί να υποδεχτεί την 2η μπαλιά μετά από κερδισμένη μπαλιά του κεντρικού αμυντικού και να δημιουργήσει επιθετική κατάσταση. Στόχος είναι η ταχύτητα του παιχνιδιού και η αντίδραση των επιτιθέμενων να είναι γρήγορη πριν προλάβουν οι αμυντικοί να επιστρέψουν.

11) Σημαντικό στην γρήγορη αντεπίθεση είναι η δημιουργία κενού χώρου και κίνηση χωρίς τη μπάλα και υποστήριξη του παίχτη που είναι έτοιμος να επιτεθεί.



ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΓΩΝΑ 3-5-2: Με γρήγορη αντεπίθεση από άμυνα στην επίθεση

CELTIC (53% κατοχή μπάλας) VS JUVENTUS (47% κατοχή μπάλας)

SCORE

0-3



Χόρτσας Άγγελος

Υπεύθυνος φυσικοθεραπευτής και γυμναστής του PERFORMANCE PROS

Διπλωματούχος Φυσικοθεραπευτής (University of Hertfordshire)

Διπλωματούχος Προπονητής Ακαδημιών Ποδοσφαίρου (Uefa C)

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6974071323

Email: achortsas10@gmail.com